Mahalli İdareler Dergisi Eylül Sayısı

2020-09-22

Mahalli İdareler Dergisi Eylül Sayısı

Mahalli İdareler Derneğimizin 193. Sayısı Olan Eylül 2020 dergimizi sizlerin istifadesine sunmanın mutluluğu içindeyiz.

Hazırlık çalışmaları 16.Ocak2019 tarihinde başlayan, 7 Bölge 7 ayrı toplantı ile tartışmaya, olgunlaştırılmaya, hazır hale getirilmeye çalışılan ve Cumhurbaşkanı'na sunulmak üzere hazırlanan “Yerel Yönetimlerde Seçilmiş ve Atanmış Kamu Görevlilerinin Etik Farkındalığının Artırılması için Teknik Destek Projesi” gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalıştaylardan elde edilen çıktılar, sorunlar ve çözüm önerileri, ‘Kanun Taslağı” “Planlama, İmar ve Ruhsatlar”, “İşe Alımlar ve Sosyal Hizmetler” ve “İhaleler/ Alımlar” olmak üzere üç tematik konu başlığı altında toplanmıştır. Projenin mevzuat geliştirme faaliyeti kapsamında ikincil mevzuat önerileri olarak; Yerel Yönetimlerle İlgili Mevzuatın Etik Uyum ve Esasları, Yerel yönetimlerde Yolsuzlukları Önleme Birimi’nin kurulmasına yönelik düzenleme ve Etik Bayrak Uygulaması şeklinde olmuştur. Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen bu çalışmaların tamamlanmasına müteakip 30 Büyük Şehir Belediyesi, 51 diğer Belediyeler ve Valiliklere iletileceği belirtilmektedir. Yapılan çalışmalarınızın ülkemize ve yerel yönetimlerimize hayırlı olmasını temenni ediyoruz.

Yapılan hazırlık ve çalıştaylarına 110 adet’e yakın mevzuat kitabı yayımlayan, otuz yıllık “Mahalli İdareler Dergisi” ile mevzuatın uygulanması alanında sorunlara çözüm aramaya çalışan Kamu Yararı Statüsündeki Mahalli İdareler Derneğinin Ankara’da yapılan son çalıştay’a çağrılması oldukça yerindedir.

Yapım işlerinde proje hazırlık safhasında sahada yapılması gereken zemin ve statik hesaplamaların ciddiyetle ve önemle yapılması gelmektedir. Yükleniciler (hem proje müellifi konumundaki yüklenici hem de yapım işini üstlenen yüklenici) açısından maddi zarar ile, idareciler ve komisyonlarda görevli olanlar açısından ise ortaya çıkan kamu zararından sorumluluk ile karşılaşmamak adına yapım işlerinde ihale öncesi proje yapma/hazırlama zorunluluğunun üzerinde usulden öte esası kapsayıcı şekilde özen ve ciddiyetle durulması gerekmektedir.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 5'nci maddesinde yer alan temel ilkelerden belki de en önemlisi olarak sayılabilecek rekabet ilkesini ihlal edip etmediği konusunda sıklıkla tartışma yaşatan konu isteklilerden ihale kapsamında talep edilen araçlardan bazılarına malına sahip olmaları doğrultusundaki düzenlemeler incelenmiştir.

Belediye ve İl Özel İdarelerinde en çok sorunlu olan konularından başında gelen ve iç kontrolün bir parçası olan ön mali kontrolün ne olduğu, nasıl icra edilmesi gerektiği ve uygulamada iç kontrolünde icra edilişinde yaşanan sorunlar ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde değerlendirilmiştir.

Tıbbi ve aromatik bitkiler ile süs bitkilerini yetiştirmek amacıyla Hazine taşınmazı kiraya verilmesi

uygun görülen gerçek veya tüzel kişiler şeklinde tanımlanmıştır. Tıbbi ve aromatik amaçlı kiralama imkanından Belediyeler ve Belediyeye ait  Şirketlerin de yararlanabilmesi mümkündür. Dünyada yükselen bir trend olan tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği ve bu sektörün yan dallarının fazlalığı dikkate alındığında belediyelerin bu sektörde faaliyet göstermelerinin, gerek mahalli istihdama katkı sağlaması gerekse belediye şirketleri vasıtasıyla bu sektörde markalaşmak suretiyle yüksek gelir potansiyeline de kapı aralayabileceği dikkate alınmalıdır.

Dergimizi güncel sayısını ve arşivini www.mahalliidarelerdergisi.com adresinden ücretiz takip edebilirsiniz

Gelecek sayıda tekrar beraber olmak dileğiyle sağlıklı ve mutlu günler dileriz.

 

Sayfamızı Paylaşın